YÜRÜYEN HAŞERELER

Rezidüel İnsektisitler

Haşere mücadelesinde kullanılan kimyasalların uzun süreli etki gösteren tipleri, rezidüel (kalıcı) olanlardır. Bu insektisitler, haşerenin aktivitesini sürdürdüğü alanlara direkt olarak uygulanır. (Örneğin Üretim tezgahının, fırınların, dolapların alt ve arka kısımları, su giderleri, mazgallar vb.)

Bu uygulamada sırt pülverizatörleri veya atömizörler kullanılır. Bu uygulama ile yüzeye uygulanan kimyasaldan, su içeriğinin ayrılması sonucu kalan aktif madde zerrecikleri, nem, ışık, sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak birkaç hafta boyunca alanda stabil bir şekilde kalırlar.

Jel İnsektisitler

Jel insektisitler hamam böceği aktiviteleri kontrolünde kullanılır. Jel ilaçlaması direkt olarak hamam böceklerinin potansiyel yuvalandıkları yerlere, örneğin; duvarlardaki çatlak/kırık fayanslara yapılır. Jel, diğer maddelerle kimyasal reaksiyona girmez ve uygulanması esnasında özel bir şart gerektirmez. Profesyonel haşere mücadelesinde kullanılır ve günün her saati uygulanabilirliği ile tercih edilen en risksiz yöntemdir.

Ultra Low Volume İnsektisitler

ULV insektisitler, depolanmış yiyeceklerdeki, depolanan ürün haşereleri için, insektisit in istilaya karşı istenildiği noktaya kadar ulaşarak içerisine nüfuz edebilecek alanlarda kullanılabilir. Bir ULV insektisit, elektrikli veya motorlu cihaz ile uygulanır. İşlem yapılacak alanın, tüm personelden arındırılması ve tüm kapı/pencerelerin kapalı olması gerekmektedir. ULV insektisit, hava olan tüm yerlere çok küçük zerrecikler halinde dağılır. ULV insektisit havadan ağır olması sebebi ile yaklaşık 1 saat içerisinde yere çöker. ULV insektisit yerle temas ettiği anda çok çabuk kırılır ve herhangi bir rezidüel etki göstermez. Oksygen Teknisyenleri, gerekli emniyet şartlarını sağladıktan sonra iç alana tekrar güvenli bir şekilde girilebilir.

UÇAN HAŞERE MÜCADELESİ

Uçan haşere kontrolünde rezidüel (kalıcı) insektisit uygulamaları ile yapılan yüzey ilaçlamaları, kısmi ve geçici çözümler sağlamaktadır. Profesyonel mücadelede destekleyici mekanik çözümler olan Yapışkanlı Sinek Yakalama Cihazları, sinek öldürme birimleri (EFC-EFT-EFK) kullanılarak sürekli kontrollerin sağlanması gereklidir. oksygen Teknik personelleri, sinek öldürücü birimlerin periyodik olarak yapışkan levha kontrollerini ve UV ölçümlerini yaparak, sistemin aktif bir şekilde devamlılığını sağlamaktadır. Cihazların florasan aksamlarının tamamında orijinal ve kırıldığında dağılmayan teflon kılıf kullanılmaktadır.

Uçkunlarla mücadelede kaynağın bulunması, mücadelenin başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. Genellikle bu tip haşerelerin kaynakları, yumurtalarını en kolay bırakacakları alanlar olan çöp konteynırları, organik atıkların olduğu alanlar, irili ufaklı ve akıntısı olmayan su birikintileri ve buna benzer olan larvanın kolayca beslenebileceği alanlardır.

Bu kaynaklarda karasinek, sivrisinek, tatarcık, kambur sineği vb. canlılarla mücadele için Hijyen-Yalıtım-Profesyonel Haşere Mücadele faktörlerinin sürdürülür bir şekilde devamlılığı gerekmektedir. Bu noktada oksygen Çevre Sağlığı Sistemleri Teknik personelleri, tüm iyileştirici raporları ve eğitim hizmetlerini müşterilerine sunarak, daha sağlıklı çalışma ortamları yaratılmasını desteklemektedir.

KEMİRGEN MÜCADELESİ

İşletmelerde kemirgenlere karşı mücadele sadece iç alanda yapılırsa başarılı olmayabilir. İşletmenin açık alanları da etüt edilir ve gerekli tedbirler alınır. Açık alan ve kapalı alanda canlı yakalama kapanları, kemirgen monitörleri, sıçan monitörleri, yapışkan tuzaklar ve mekanik tuzaklar kullanılır. İç ve dış alanda kullanılan monitörler darbeye dayanıklı olmalı yere veya duvara monte edilerek kullanılmalıdır. Bu malzemelerin hangi maddeden yapıldığı ve diğer özellikleri belirtilerek kullanılır.

Monitör içerisinde kullanılan yemler sağlık bakanlığı onaylıdır. Kullanılan yemler mum blok formunda olup dağılma akma başka maddelere karışma olasılığı söz konusu değildir. Yemlerin monitörler içerisinde kullanılması insanla temas etme şansını da ortadan kaldırır. Yemler rutin olarak kontrol edilir. Yenmiş yemler ne kadar yendiğine bakılmadan değiştirilir. Yenilmemiş yemler ise en geç bir ay da bir yenilenerek cazibesi korunur. Bir çok yem formulasyonu vardır ve her biri farklı tatlarda olabilir. Her bölgede farklı yemler kemirgenler tarafından tüketilmektedir. Bu yüzden bir çok yem denenerek doğru sonuca ulaşılır. Kemirgen mücadelesi çok ciddi yapılması gereken zor bir iştir ve sonucun başarılı şekilde devam etmesi devamlılığa bağlıdır.